Bu gün çizkeyk sevənlər üçün çox
ləzzətli bir resept yazacağam. Abbi adında bir xanımdan gələn
reseptdir, amma mən bu reseptə bəzi əlavələr də etmişəm. Məsəl üçün
çizkeykin üstünə xamadan düzəldilmiş krem ve çiyələk də əlavə etmişəm.
Bunlar zəruri deyil, amma çizkeyk belə olduğunda daha ləzzətli və gözəl
görünür. Çiyələyiniz yoxdursa, başqa meyvədən, məsəl üçün böyürtkən,
morux, kivi və sairə kimi meyvələrdən istifadə edə bilərsiniz. Tortun
üstündə nanə də var. Nanə şirniyyatlara rəng qatır. Burada nanədən
şirniyyatları bəzəmək üçün geniş istifadə olunur.
ÇİYƏLƏKLİ ÇİZKEYK
Abbinin çizkeyk resepti əsasındaQazmağı (dibi) üçün:2 stəkan (180 q) kraker (peçenye) – ovulmuş
100 q kərə yağı – əridilmiş (ərinmiş deyil)
2 xörək qaşığı şəkər tozu
1 çay qaşığı vanilya ekstraktı və ya bir çimdik vanil tozu
Çizkeyk üçün:3 paçka (toplam 700 q) krem-pendir (cream cheese) – otaq hərarətində
1 stəkan (210 q) şəkər tozu
3 iri yumurta – otaq hərarətində
1 stəkan (230 q) qaymaq (rusca: slivki)
1 xörək qaşığı təzə sıxılmış limon suyu (portaqal suyu da ola bilər)
1 xörək qaşığı vanilya ekstraktı və ya bir çimdik vanil tozu
1 xörək qaşığı Amaretto likyoru (zəruri deyil)
Üstü Üçün:2 stəkan (450 q) xama
¼ stəkan (60 q) şəkər tozu
½ çay qaşığı vanilya ekstaktı və ya bir çimdik vanil tozu
nazi-nazik dilimlənmiş çiyələk
HAZIRLANMASI:1. Sobanı 180Cdək qızdırın. Çaydanda su qaynadın – lazım olacaq.
2. Qazmaq ərzaqlarını bir qabda
qarışdırın. Xüsusi kənarları çıxan (spring form pan) tort formasının
altını folqa kağızı ilə bükün ki , su keçirməsin (tort su hamamında
bişəcək). Formanın dibinə qazmağı töküb barmaqlarınızla basın ki,
yaxşıca yapışsın. Formanı kənara qoyun.
3. İri qabda krem-pendir və şəkər tozunu
mikserlə hamar kütlə alınanadək çalın. Bir-bir yumurtaları əlavə edib,
çalın. Qaymaq, vanilya, limon suyu və əgər istifadə edirsinizsə,
Amaretto likyorunu da əlavə edib krem halına gələnədək çalın.
4. Alınan qarışığı hazırladığınız
formanın içərisinə tökün. Ayrı, kənarları hündür formaya qaynatdığınız
suyu tökün. Çizkek olan formanı qaynar su olan formanın içinə
yerləşdirin. Su çizkeyk formasının ortasına qədər gəlməlidir.
5. Çizkeyki 50 dəqiqə ərzində istinmiş
sobada bişirin. Bişən keyk tamamilə bərk olmayacaq. Formanı
tərpətdiyinizdə, tortun ortası bir az titrəyəcək, və bu da normaldır.
Sobanı söndürün, amma çizkeyki oradan çıxartmayın – qoyun çizkeyk orada
30 dəqiqə müddətində soyusun.
6. Bu vaxt ərzinsə tortun üstünü
hazırlayın. Bir qabda xama, şəkər tozu, vanilyanı qaşıqla qarışdırın.
Çizkeyk sobada 30 dəqiqə qaldıqdan sonra, onu oradan çıxardıb
hazırladığınız xamalı qarışığı onun üstünə yayın. Çizkeyki sobaya geri
qoyun (soba sönmüş olmalıdır- yaddan çıxartmayın!). Yarım saatdan sonra
çizkeyki sobadan çıxardın və soyuması üçün kənara qoyun. FORMADAN
ÇIXARTMAYIN!!!! Bir az soyuduqdan sonra üstünü örtüb soyuducuya qoyun.
Orada bir gecə qalsın. Sabahı gün formanın kənarlarını çıxardın.
Formanın altı isə qalsın. Süfrəyə verməzdən əvvəl tortun üstünü çiyələk
dilimləri ilə bəzəyin. İstəyə görə nanə yarpaqları da səpilə bilər. Nuş
Olsun!